Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Wire has a deprecated constructor in /customers/2/e/f/dietistehannevannuffel.be/httpd.www/wire/core/Wire.php on line 42 Hanne Van Nuffel - Voedingsmythes

Voedingsmythes

Zijn lightproducten nu echt beter? Als ik veel superfoods eet, ben ik dan gezond bezig? En val je af door maaltijden over te slaan? Wij gingen op zoek naar de waarheid achter deze en drie andere voedingsmythes. 

VOEDINGSMYTHE 1: Vers fruitsap of een smoothie is even gezond als vers fruit

Niet waar. Fruit bevat naast vitaminen, mineralen en voedingsvezels namelijk ook suiker en je hebt best wat fruit nodig voor één sapje. Als je fruit perst of blendt gaan bovendien de voedingsvezels kapot en verlies je heel wat vitaminen.

Een glas vers fruitsap krijgt wél de voorkeur op een glas frisdrank, omdat het meer vitaminen aanlevert. Zin in een smoothie? Kies voor de verandering eens een groene smoothie met groenten. Daarin zit minder suiker dan in een smoothie met enkel fruit. 

VOEDINGSMYTHE 2: Door maaltijden over te slaan val ik snel af 

Fout. Maaltijden overslaan om snel af te vallen is geen goed idee. Je loopt zelfs het risico om meer te eten. Dat zit zo. Wie het ontbijt overslaat, barst tegen de middag gegarandeerd van de honger. Ongezonde snacks worden dan erg verleidelijk. Deze energierijke voedingsmiddelen overcompenseren al snel de uitgespaarde calorieën van het ontbijt. Uiteindelijk krijg je dus toch meer calorieën binnen. En in tegenstelling tot een gewoon ontbijt zitten daar maar weinig belangrijke voedingsstoffen in.

Een evenwichtige, gevarieerde maaltijd vermindert het hongergevoel en geeft energie doorheen de dag. De drang naar meer eten of de goesting in zoete tussendoortjes neemt af.

Je voeding spreiden over drie maaltijden (ontbijt, middagmaal, avondmaal) en twee gezonde tussendoortjes geeft je een gevuld gevoel en voorkomt overeten bij de volgende maaltijd.

VOEDINGSMYTHE 3: Ik kies kokosolie, want dat is gezonder 

Kokosolie, geeft gerechten een exotische toets, maar is het ook gezond?

Neen helaas, kokosvet bevat veel verzadigde vetten die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. In vergelijking met andere vetten bevat het ook minder vitamine E en vitamine K. 

VOEDINGSFOUT 4: Ik eet gezond, want ik eet superfoods 

Zogenaamde ‘superfoods’ zijn voedingsmiddelen die veel van een bepaalde voedingsstof bevatten, zoals vitaminen, mineralen of antioxidanten. Maar zijn die ‘superfoods’ ook merkelijk beter dan onze ‘gewone’ voeding? Het antwoord: niet echt.

Zogenaamde ‘superfoods’ worden vaak ingevoerd uit verre landen. Maar de voedingsstoffen waarvoor ‘superfoods’ geprezen worden, zitten ook gewoon in producten van bij ons, zoals vette vis, knoflook, inlandse bessen, aardbeien en broccoli. Wie evenwichtig en gevarieerd eet, krijgt al die essentiële voedingsstoffen dus vanzelf te pakken.

Uitsluitend ‘superfoods’ eten, is zeker niet goed. Ieder voedingsmiddel brengt namelijk verschillende voedingsstoffen aan. Er is niets mis met het eten van een gojibes, maar variëren met braambes, zwarte, rode of witte bes is nog veel beter. Zo krijg je een optimale mix aan voedingsstoffen binnen.

Vergeet niet dat het etiket ‘superfood’ geen vrijgeleide is voor onbeperkt eten. Zwarte chocolade wordt ook een superfood genoemd, maar bevat behalve enkele antioxidanten, ook veel verzadigd vet en suiker.

Superfoods bestaan eigenlijk niet, wel een supervoedingspatroon. Het is de variatie in verschillende voedingsmiddelen die zorgt voor een gezond voedingspatroon. 

VOEDINGSMYTHE 5: Vitaminen? Die haal ik uit een potje 

Eet je evenwichtig en gevarieerd? Dan zijn extra vitaminen via voedingssupplementen niet nodig. Meer vitaminen opnemen dan aanbevolen biedt geen extra voordeel. Het overschot van bepaalde vitaminen plas je er toch gewoon weer uit.

In voeding bestaat een wisselwerking tussen vitaminen en mineralen.  Vitamine C in groenten en fruit bevordert bijvoorbeeld de opname van ijzer uit volkoren graanproducten. Zodra voedingsstoffen worden geïsoleerd in een supplement vervalt deze wisselwerking grotendeels.

Vergeet ook niet dat in een supplement niet alle essentiële voedingsstoffen zitten. Een gevarieerde voeding bevat nog vele andere nuttige stoffen zoals voedingsvezels uit groenten en fruit of kwaliteitseiwitten uit melk.

Al zijn er uitzonderingen. Voor baby’s, jonge kinderen, vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en mensen die ziek zijn, kunnen verrijkte voedingsmiddelen of supplementen wel nuttig zijn. Ook voor veganisten die alle dierlijke producten mijden, kan een voedingssupplement nodig zijn. Raadpleeg hiervoor steeds een arts.

VOEDINGSMYTHE 6: Ik word niet dik, want ik eet light 

Een lightproduct is niet per se lijnvriendelijker. Een koekje met minder suiker is niet beter voor de lijn dan een stuk fruit.

Om de lekkere smaak te garanderen voegen producenten soms zelfs extra suiker toe aan producten met een verlaagd vetgehalte, en andersom. Chips met minder vet kunnen daardoor meer suiker bevatten.

Light betekent niet dat meer eten oké is. Een light-kaas is een goede keuze, maar dat wil niet zeggen dat je je boterham extra mag beleggen. De gouden regel blijft: 1 snede kaas per 2 sneden brood. Light-producten kunnen dus een beter alternatief zijn, maar dat wil niet zeggen dat het gezonde producten zijn.

Vergeet al die voedingsmythes en kies voor een supervoedingspatroon. Gezond eten start immers bij een evenwichtige en gevarieerde keuken. Deze gerechten zijn een overheerlijke springplank naar een gezonde levensstijl.

 

Bron: lekkervanbijons

Foto: Nick Hillier

Voedingsmythes